Checklist

De ‘ruim van tevoren’ verhuischecklist

stress - nadenken 250Je kunt er voor kiezen om ruim van tevoren een checklist op te maken met relevante dingen die je absoluut op tijd moet regelen. Maar welke dingen moet je nou echt maanden er voor regelen?

1. Regel verhuisverlof op werk, zodat je genoeg tijd hebt om te kunnen verhuizen en om dingen te kunnen regelen voor de verhuizing. Verhuizen na werktijd is absoluut af te raden. Je raakt er vermoeid van na een achturige werkdag en het bevordert de afname van je stresslevel ook niet echt.

2. Regel vervoer, verhuisdozen en een helpende hand. Vraag eerst rond in de familie- of vriendenkring of er mensen mee kunnen helpen met verhuizen voordat je een verhuisbedrijf inhuurt. Dit scheelt veel in kosten en is ook nog eens gezelliger. Er zijn altijd wel mensen die enkele uurtjes kunnen helpen.

3. Bekijk alvast welke vloeren, muren en gordijnen/luxaflex/rolgordijnen je wilt hebben in je nieuwe huis. Deze elementen vormen samen de basis van een huis. Zodra deze dingen in je nieuwe huis geregeld zijn, kun je eigenlijk pas verder met de inrichting er van. Het is natuurlijk het mooiste als je oude meubels perfect zouden staan bij de nieuwe basis. Toch blijkt dat veel mensen nieuwe meubels kopen wanneer zij gaan verhuizen. Zorg voor een tijdelijke opslagplek voor de vers gekochte meubels.

4. Begin vast met het herstellen en schoonmaken van je oude huis. Een huis moet immers netjes afgeleverd worden, dat is wel net zo prettig voor de volgende bewoners. Is er nog schade wat hersteld moet worden? Zijn er nog kamers die een extra schoonmaakbeurt nodig hebben?

474562914_852a3ca8cd_zHet is tevens handig om kort voordat je daadwerkelijk gaat verhuizen een checklist te maken. Welke dingen moeten er last minute nog geregeld worden?

1. Zijn de verhuisdozen ingepakt? Schrijf op elke doos wat er in zit of voor welke kamer het bestemd is. Dit scheelt weer bij het uitzoeken en uitpakken van de dozen in het nieuwe huis. Daarnaast is het handig om de dozen qua gewicht divers in te pakken. Stop niet alle zware spullen bij elkaar, maar wissel af met lichte en zwaardere spullen.

2. Het is niet verkeerd om een tijdelijke verhuisverzekering voor de meer kostbare spullen af te sluiten. Niets is minder verschrikkelijk dan gebroken of kapotte meubels in je nieuwe huis.

3. Maak afspraken met nieuwe scholen, nieuwe werkplekken of andere nieuwe instellingen.

4. Een groot voordeel aan verhuizen is dat je dingen tegenkomt die je al een hele tijd niet hebt gezien en eigenlijk ook helemaal niet mist. Gooi overbodige spullen dus weg bij het inpakken van de dozen. Een betere schoonmaak van je spullen bestaat er niet. Geef spullen weg, verkoop ze op internet of maak er vrienden of familie blij mee.

5 verhuistips!

1. Begin op tijd
Begin bet inpakken zodra u verhuisdozen of opslagruimte hebt. Probeer iedere dag een paar dozen in te pakken.

2. Bureaulades
Stop hier niet teveel in. Tijdens het verplaatsen kunnen spullen schade oplopen. Zorg dat er geen voorwerpen die breekbaar zijn, of die kunnen lekken, in de lades zitten. Let er goed op dat alle afsluitbare compartimenten op slot zitten en berg de sleutels goed op.

3. Lampen
Draai alle lampen voorzichtig uit de armaturen. Ook is het verstandig om de lampenkap te verwijderen. Gebruik geen krantenpapier maar keukenrol om kwetsbare onderdelen mee in te wikkelen. Kleinere decoratieve onderdelen kun je het beste vastplakken in de doos waar ook de lampenkap in vervoerd wordt.

4. Kleding
Er zijn speciale garderobedozen om kleding in te vervoeren. Dit is -zeker voor wat duurdere kleding- een aanrader! Gordijnen, dekens en andere kleding kan gewoon vervoerd worden in plastic zakken.

5. Details
Let er bij het vervoeren van een wasmachine goed op dat de trommel is vastgezet. Zet kleine planten bij elkaar in een verhuisdoos. Bewaar je belangrijke papieren in de handbagage, zodat je er altijd bij kunt.

Advertentie

Net verhuisd?

1. Zorg direct voor een gezellige leefsfeer in huis, zodat iedereen zich zo snel mogelijk thuis voelt.

2. Verken de buurt en bel eens aan bij de buren!

3. Hang een naamplaatje en huisnummer bij de voordeur.

4. Meld je aan bij de nieuwe gemeente.

5. Meld eventuele schade aan de nieuwe woning direct. Hierdoor kan geen twijfel ontstaan over wie de schade veroorzaakt heeft!

Doe inspiratie op

ikea wooninspiratie