Historisch lage hypotheekrente

De hypotheekrente staat op het laagste punt in de afgelopen dertig jaar. De rente voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie, 5 jaar vast staat momenteel op 2,8%. Door de lage rente is het aantrekkelijk om een nieuwe hypotheek af te sluiten tegen lagere maandlasten of  te kiezen voor een groter huis tegen dezelfde maandlasten dan voorheen voor een kleiner huis.

 

Hypotheekrente door de jaren heen

De rente is fors gedaald In vergelijking met meer dan 30 jaar geleden. Lager dan de 2,8% van nu stond de rente niet eerder. Onderstaande grafiek laat de ontwikkeling van de hypotheekrente zien in de afgelopen decennia.

hypotheekrente_historie

 

Zo profiteer je maximaal

De hypotheekrente is dus historisch laag en voor sommige rentevaste periodes is de rente zelfs nog nooit zo laag geweest. Een goed moment om te kijken hoe je hier optimaal van kan profiteren. Feitelijk zijn er 3 aantrekkelijke opties te overwegen:

  1. Je hypotheek goedkoop oversluiten. Je betaalt dan wel een oversluitboete maar die kan je fiscaal aftrekken. Door je hypotheek goedkoop over te sluiten betaal je direct lagere maandlasten en heb je de volledige zekerheid van lage lasten in de toekomst.
  2. Als starter(s) een huis kopen. Nu is het ideale moment om een huis te kopen, of liever gezegd gisteren want de huizenprijzen beginnen weer aan te trekken. Hoe langer je wacht hoe groter het risico weer wordt.
  3. Je hypotheekrente goedkoop lang vastzetten. Op dit moment is het zo dat je je hypotheekrente voor 20 jaar vast kunt zetten voor 4,10% rente. De afgelopen jaren betaalde je gemiddeld 4,53% rente voor een hypotheek van 5 jaar vast. De slogan ‘20 jaar vast halen, is maar 5 jaar vast betalen’ is hier wel toepasselijk.

5 verhuistips!

1. Begin op tijd
Begin bet inpakken zodra u verhuisdozen of opslagruimte hebt. Probeer iedere dag een paar dozen in te pakken.

2. Bureaulades
Stop hier niet teveel in. Tijdens het verplaatsen kunnen spullen schade oplopen. Zorg dat er geen voorwerpen die breekbaar zijn, of die kunnen lekken, in de lades zitten. Let er goed op dat alle afsluitbare compartimenten op slot zitten en berg de sleutels goed op.

3. Lampen
Draai alle lampen voorzichtig uit de armaturen. Ook is het verstandig om de lampenkap te verwijderen. Gebruik geen krantenpapier maar keukenrol om kwetsbare onderdelen mee in te wikkelen. Kleinere decoratieve onderdelen kun je het beste vastplakken in de doos waar ook de lampenkap in vervoerd wordt.

4. Kleding
Er zijn speciale garderobedozen om kleding in te vervoeren. Dit is -zeker voor wat duurdere kleding- een aanrader! Gordijnen, dekens en andere kleding kan gewoon vervoerd worden in plastic zakken.

5. Details
Let er bij het vervoeren van een wasmachine goed op dat de trommel is vastgezet. Zet kleine planten bij elkaar in een verhuisdoos. Bewaar je belangrijke papieren in de handbagage, zodat je er altijd bij kunt.

Advertentie

Net verhuisd?

1. Zorg direct voor een gezellige leefsfeer in huis, zodat iedereen zich zo snel mogelijk thuis voelt.

2. Verken de buurt en bel eens aan bij de buren!

3. Hang een naamplaatje en huisnummer bij de voordeur.

4. Meld je aan bij de nieuwe gemeente.

5. Meld eventuele schade aan de nieuwe woning direct. Hierdoor kan geen twijfel ontstaan over wie de schade veroorzaakt heeft!

Doe inspiratie op

ikea wooninspiratie