Categorized | Verhuizen in Nederland

Hoe sluit je een hypotheek af?

Het afsluiten van een hypotheek is een belangrijke beslissing, en het proces is erg gecompliceerd. Bedenk daarom goed hoeveel je eigenlijk wilt lenen, hoe hoog je hypotheeklasten mogen worden en welke verzekeringen je afsluit. Zo sluit je een hypotheek af die zo goed mogelijk bij jou en je situatie past. Om het proces te vergemakkelijken, kun je gebruikmaken van de volgende checklist van benodigdheden:

Geldig legitimatiebewijs en notaris

Het klinkt misschien logisch, maar dat maakt het niet minder vervelend wanneer blijkt dat je paspoort bijna verloopt: zorg dat je een geldig legitimatiebedrijf aan de notaris en geldverstrekker kunt overhandigen. Een identiteitskaart voldoet niet. Voor de overdracht van een huis is namelijk altijd een notaris nodig, die gemachtigd is de koopakte te laten passeren.

Bouwtechnisch rapport

Een koopcontract wordt vaak ondertekend onder voorbehoud van de (verplichte) bouwtechnische keuring. Dit is vooral van toepassing wanneer je een gebouw dat voor 1940 gebouwd is wilt kopen, en je in aanmerking wilt komen voor de Nationale Hypotheek Garantie.

Hypotheek-afsluiten

”Heeft u uw maandelijkse budget bepaald, reken dan vanuit dat bedrag naar het bedrag wat u maximaal aan hypotheek af kunt sluiten.” aldus Erwin Volleberg

Taxatierapport

Met het taxatierapport wordt vastgesteld hoe hoog je maximale hypotheek mag zijn, en wordt bij voorkeur opgesteld door een erkende NVM-taxateur.

Gezondheidsverklaring en verzekering

Voor sommige hypotheken moet je meteen een overlijdensrisico of beleggingsverzekering afsluiten, en ook wanneer je op zoek bent naar een levensverzekering, zul je merken dat verzekeraars vaak vragen om een recente gezondheidsverklaring.

Werkgevers- of intentieverklaring

Ook een verklaring van je werkgever is verplicht, zodat de geldverstrekker vertrouwen heeft in jouw financiële toekomst. Is dit onmogelijk omdat je geen vast contract hebt, dan moet je een intentieverklaring (waarin de werkgever aangeeft een doorlopend contract aan te willen bieden) overhandigen.

Hoe hoog de hypotheek wordt, hangt uiteindelijk af van jouw financiële situatie, de hoogte van de hypotheekrente en de waarde van het huis. De overheid paste de regels hieromtrent aan, zodat minder mensen in de problemen komen. Bekijk hier wat dat voor jou betekent.

belastingmaatregelen-woning-2014

5 verhuistips!

1. Begin op tijd
Begin bet inpakken zodra u verhuisdozen of opslagruimte hebt. Probeer iedere dag een paar dozen in te pakken.

2. Bureaulades
Stop hier niet teveel in. Tijdens het verplaatsen kunnen spullen schade oplopen. Zorg dat er geen voorwerpen die breekbaar zijn, of die kunnen lekken, in de lades zitten. Let er goed op dat alle afsluitbare compartimenten op slot zitten en berg de sleutels goed op.

3. Lampen
Draai alle lampen voorzichtig uit de armaturen. Ook is het verstandig om de lampenkap te verwijderen. Gebruik geen krantenpapier maar keukenrol om kwetsbare onderdelen mee in te wikkelen. Kleinere decoratieve onderdelen kun je het beste vastplakken in de doos waar ook de lampenkap in vervoerd wordt.

4. Kleding
Er zijn speciale garderobedozen om kleding in te vervoeren. Dit is -zeker voor wat duurdere kleding- een aanrader! Gordijnen, dekens en andere kleding kan gewoon vervoerd worden in plastic zakken.

5. Details
Let er bij het vervoeren van een wasmachine goed op dat de trommel is vastgezet. Zet kleine planten bij elkaar in een verhuisdoos. Bewaar je belangrijke papieren in de handbagage, zodat je er altijd bij kunt.

Advertentie

Net verhuisd?

1. Zorg direct voor een gezellige leefsfeer in huis, zodat iedereen zich zo snel mogelijk thuis voelt.

2. Verken de buurt en bel eens aan bij de buren!

3. Hang een naamplaatje en huisnummer bij de voordeur.

4. Meld je aan bij de nieuwe gemeente.

5. Meld eventuele schade aan de nieuwe woning direct. Hierdoor kan geen twijfel ontstaan over wie de schade veroorzaakt heeft!

Doe inspiratie op

ikea wooninspiratie