Huizen ‘onder water’ blijven groei tegenhouden

Waarde huis daalt

De signalen dat de economie weer aantrekt worden de afgelopen tijd steeds sterker. Gelukkig maar, want na jaren slecht nieuws kunnen we wel wat lichtpuntjes gebruiken. Toch is het ook belangrijk om realistisch te blijven en bestaande risico’s onder ogen te zien. Zo blijven huizen die zogenaamd onder water staan een probleem vormen, waar we de komende jaren nog de gevolgen van zullen merken.

Van een huis dat onder water staat wordt gesproken wanneer de afgesloten hypotheek hoger is dan de actuele waarde van het huis. Dit komt voornamelijk door de enorme daling van huizenprijzen sinds 2008, terwijl er daarvoor eigenlijk onverantwoord hoge hypotheken werden afgesloten. Momenteel staat maar liefst een derde van alle huizen in Nederland onder water.

Wat kun je doen?

Het eenvoudigste advies is om niets te doen en te blijven zitten waar je zit. Het probleem bestaat namelijk in eerste instantie alleen op papier. Als jij gewoon in je woning blijft wonen en je hypotheek aflost, is er niets aan de hand. Het wordt vooral vervelend wanneer je wilt gaan verhuizen of je woning gedwongen moet verkopen. Je blijft dan met een restschuld zitten.

Die restschuld kun je op verschillende manieren oplossen. Zo bestaat er de mogelijkheid om deze mee te financieren in een nieuwe hypotheek wanneer je gaat verhuizen. Mocht je je woning overigens gedwongen moeten verkopen en je hebt een hypotheek op basis van NHG, dan zal dit fonds in sommige gevallen de restschuld voor je op kunnen vangen. Is dat geen optie, dan bestaat ook nog altijd de mogelijkheid om je restschuld om te zetten in een persoonlijke lening.

Meer weten over het aflossen van een restschuld? Op de website van de Consumentenbond vind je meer informatie en waardevolle tips.

5 verhuistips!

1. Begin op tijd
Begin bet inpakken zodra u verhuisdozen of opslagruimte hebt. Probeer iedere dag een paar dozen in te pakken.

2. Bureaulades
Stop hier niet teveel in. Tijdens het verplaatsen kunnen spullen schade oplopen. Zorg dat er geen voorwerpen die breekbaar zijn, of die kunnen lekken, in de lades zitten. Let er goed op dat alle afsluitbare compartimenten op slot zitten en berg de sleutels goed op.

3. Lampen
Draai alle lampen voorzichtig uit de armaturen. Ook is het verstandig om de lampenkap te verwijderen. Gebruik geen krantenpapier maar keukenrol om kwetsbare onderdelen mee in te wikkelen. Kleinere decoratieve onderdelen kun je het beste vastplakken in de doos waar ook de lampenkap in vervoerd wordt.

4. Kleding
Er zijn speciale garderobedozen om kleding in te vervoeren. Dit is -zeker voor wat duurdere kleding- een aanrader! Gordijnen, dekens en andere kleding kan gewoon vervoerd worden in plastic zakken.

5. Details
Let er bij het vervoeren van een wasmachine goed op dat de trommel is vastgezet. Zet kleine planten bij elkaar in een verhuisdoos. Bewaar je belangrijke papieren in de handbagage, zodat je er altijd bij kunt.

Advertentie

Net verhuisd?

1. Zorg direct voor een gezellige leefsfeer in huis, zodat iedereen zich zo snel mogelijk thuis voelt.

2. Verken de buurt en bel eens aan bij de buren!

3. Hang een naamplaatje en huisnummer bij de voordeur.

4. Meld je aan bij de nieuwe gemeente.

5. Meld eventuele schade aan de nieuwe woning direct. Hierdoor kan geen twijfel ontstaan over wie de schade veroorzaakt heeft!

Doe inspiratie op

ikea wooninspiratie