Steeds meer huizen gedwongen verkocht, hoe kan dat?

Gedwongen huis verkopen

Na jaren van teleurstellend nieuws hebben we de afgelopen tijd veel positieve geluiden mogen ontvangen over de huizenmarkt. Zo groeit het aantal verkochte huizen, wat onder meer te danken is aan de historisch lage rente. Maar toch is het nog niet allemaal rozengeur en maneschijn. Ondanks al die goede berichten is er namelijk een opvallend groot aantal huizenbezitters dat wordt gedwongen tot het verkopen van hun huis. Hoe kan dat nou in een markt die aantrekt en hoe komt het eigenlijk zo ver?

Wanneer moet je gedwongen je huis verkopen?

huis na scheiding

Als je een huis koopt sluit je doorgaans een hypotheek af om deze te kunnen bekostigen. Simpel gezegd is een hypotheek een lening die je in dertig jaar tijd aflost, al zijn er variaties op die constructie. De aflossing gebeurt maandelijks, waarbij je huis het onderpand voor de hypotheekverstrekker is.

Op het moment dat jij dus niet meer aan je betalingsverplichtingen kunt voldoen, kan de hypotheekverstrekker je dwingen om je huis te verkopen zodat die het geld alsnog terugkrijgt. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom het zover komt. Een echtscheiding is de meest voorkomende oorzaak, maar het kan bijvoorbeeld ook komen doordat een huizeneigenaar zijn of haar baan verliest.

Naweeën crisis

Dat er op dit moment nog steeds zoveel huizen gedwongen worden verkocht, heeft te maken met de crisis. Deze lijkt weliswaar over zijn dieptepunt heen, maar de gevolgen ervan zullen nog een tijd merkbaar blijven. Er is nog steeds een groot aantal woningen dat onder water staat, onder meer als gevolg van onterecht verstrekte hypotheken. Ook is het aannemelijk dat banken en verzekeraars bij betalingsachterstanden sneller zullen overgaan tot gedwongen verkoop omdat men in deze aantrekkende markt verwacht dat huizen sneller verkocht zullen worden.

huis verkopen

5 verhuistips!

1. Begin op tijd
Begin bet inpakken zodra u verhuisdozen of opslagruimte hebt. Probeer iedere dag een paar dozen in te pakken.

2. Bureaulades
Stop hier niet teveel in. Tijdens het verplaatsen kunnen spullen schade oplopen. Zorg dat er geen voorwerpen die breekbaar zijn, of die kunnen lekken, in de lades zitten. Let er goed op dat alle afsluitbare compartimenten op slot zitten en berg de sleutels goed op.

3. Lampen
Draai alle lampen voorzichtig uit de armaturen. Ook is het verstandig om de lampenkap te verwijderen. Gebruik geen krantenpapier maar keukenrol om kwetsbare onderdelen mee in te wikkelen. Kleinere decoratieve onderdelen kun je het beste vastplakken in de doos waar ook de lampenkap in vervoerd wordt.

4. Kleding
Er zijn speciale garderobedozen om kleding in te vervoeren. Dit is -zeker voor wat duurdere kleding- een aanrader! Gordijnen, dekens en andere kleding kan gewoon vervoerd worden in plastic zakken.

5. Details
Let er bij het vervoeren van een wasmachine goed op dat de trommel is vastgezet. Zet kleine planten bij elkaar in een verhuisdoos. Bewaar je belangrijke papieren in de handbagage, zodat je er altijd bij kunt.

Advertentie

Net verhuisd?

1. Zorg direct voor een gezellige leefsfeer in huis, zodat iedereen zich zo snel mogelijk thuis voelt.

2. Verken de buurt en bel eens aan bij de buren!

3. Hang een naamplaatje en huisnummer bij de voordeur.

4. Meld je aan bij de nieuwe gemeente.

5. Meld eventuele schade aan de nieuwe woning direct. Hierdoor kan geen twijfel ontstaan over wie de schade veroorzaakt heeft!

Doe inspiratie op

ikea wooninspiratie